CREATIVE GUIDES

Ett tvättäkta DIY-par

Ett tvättäkta DIY-par berättar om sina stora projekt

Datum: 2020.09.29
​​​​​​​Läs in: 3-4 min.

Ett tvättäkta DIY-par delar sina upplevelser och erfarenheter med renovering av Obdrupsgård. Få inspiration att starta dina egna DIY-projekt med STOFF & STIL

5 frågor till Josefine och Michael på Obdrupgården

På den natursköna halvön Djursland, i Danmark, ligger Obdrupgården från 1925 med de färgglada rummen du ser i den här idéboken. Ägarna är det gifta paret Josefine och Michael Gørup Jacobsen, som för tre år sedan bytte sitt egenrenoverade hus i stan på 150 kvm mot den 802 kvm stora herrgården i tre våningar. Med drömmen om att totalrenovera huset och skapa dels en egen bostad, dels en bas för familj och vänner, satte de igång projektet, där de båda får användning av sina respektive färdigheter. 36-åriga Michael är projektets snickare som även har ett eget bygg- och monteringsföretag. 29-åriga Josefine är självlärd murare, utbildad frisör och sköter administrationen i Michaels företag. Snart är de färdiga med gårdens två nedersta våningar, men den översta är fortfarande orörd. Vi frågade det hårt arbetande paret vad som driver dem i deras stora renoveringsprojekt.

HUR VÅGADE NI GE ER I KAST MED ETT SÅ STORT PROJEKT?

Josefine: ”Vi ville gärna bo i ett större hus på landet och var beredda på ett stort renoveringsprojekt. Jag kontaktade fastighetsmäklaren lite på skoj, men det slutade med att vi var bland ett fåtal av flera hundra intresserade som fick komma på visning av gården. Vi insåg ganska snabbt att vi bara skulle få chansen att köpa ett sådant hus en gång i livet.”

Michael: ”Vi älskade verkligen hela byggnadsstilen och den potential gården hade. Den låg bara där som en present som väntade på att öppnas. Här kan vi också slösa med utrymme utan att tänka på att allt måste vara praktiskt. T.ex. har vi planer på ett jaktrum, en ateljé och ett sovrum på 100 kvm på översta våningen.”

VAD ÄR FÖRDELEN MED ATT GÖRA ALLTING SJÄLV?

Josefine: ”Vi kan få allt precis som vi vill ha det och behöver inte kompromissa med något. Mycket av det vi har gjort har ingen av oss gjort tidigare, men vi provar oss fram och oftast blir det bra.”

Michael:”Vi är också ett riktigt bra team som går igång på varandras idéer och har under projektens gång. Annars skulle det aldrig gå.”

VILKA ÄR ERA RESPEKTIVE KREATIVA STYRKOR?

Michael: ”Josefine har ett gott öga för färger, inredning och sammanhang. Och hon vågar använda starka färger; på det området är jag alldeles för konservativ. Dessutom är hon bra på att bromsa mig när jag vill skapa alldeles för många effekter i ett och samma rum. Istället väljer vi ut det viktigaste tillsammans.”

Josefine: ”Michael är en otroligt skicklig snickare som kan få billiga lösningar att se exklusiva ut. Ofta är det nog jag som har idéerna i huvudet, men så fort jag uttalar dem högt kommer han med konkreta lösningsförslag, och så blir det precis som jag har tänkt mig.”

VILKA PROJEKT HÅLLER NI PÅ MED JUST NU?

Josefine: ”Just nu håller Michael på med festsalen och vinkällaren, och jag jobbar med ett litet orangeri.”

Michael: ”Vi har också en lista över en massa småsaker som vi måste fixa på de två nedersta våningarna innan vi börjar med översta våningen.”

HAR NI NÅGOT BRA RÅD TILL DEM SOM ÄR SUGNA PÅ ATT SÄTTA IGÅNG STORA BYGG- ELLER RENOVERINGSPROJEKT?

Michael: ”Låt dig inte avskräckas av projektets totala omfattning. Bryt istället ned det till flera mindre uppgifter och ta en sak i taget. Till slut är man i mål, utan att det blir oöverskådligt längs vägen.”

Josefine: ”Ja, och planera processen. Ta dig tid att njuta av det som blir klart, och var inte rädd för att ge dig i kast med nya saker. Även om du inte är utbildad hantverkare kan du faktiskt göra massor av saker.”

Michael: ”Exakt! Och tillåt dig själv att inte vara 100 % perfekt. Rådfråga personer som du litar på och titta på DIY-filmer på nätet – det finns massor av häftiga projekt att inspireras av.”