CREATIVE GUIDES

Guide till tryckknappar​​​​​​​

Datum: 17.11.20
Läs in: 4-5 min.

Tryckknappar på kläderna är ett bra alternativ till vanliga knappar och praktiska som knäppning i olika DIY-projekt. När och om du använder tryckknappar eller vanliga knappar är faktiskt en smaksak. 

Tryckknappar ger en professionell look och de är enkla att montera med rätt verktyg. Alla kan med andra ord. Ofta används tryckknappar till babybodys eller barnkläder då de är nätta och smidiga.  Tryckknappar är snabba och enkla att knäppa och de används även i ytterkläder, västar, väskor och fickor. Tryckknappar är faktisk användbara till de flesta klädesplagg. 

STOFF & STILs tryckknappar

Hos STOFF & STIL har vi tryckknappar i metall och plast och de finns med eller utan kappa. Funktionen på alla tryckknappar är den samma så om du väljer metall eller plast beror mer på ditt projekt och det tyg du ska montera knappen på. Båda varianterna är hållbara och vi har ett stort utbud i olika storlekar.

En tryckknapp med kappa har en täckt ovansida. Vanligtvis är den slät. Vi har tryckknappar med blanka, oxiderade och pärlemor på ovansidan. Tryckknappar med kappa är bra till projekt där knappen ska synas och vara en del i plagget. 

Tryckknapparna med kappa passar bra till större projekt  och kraftigare tyger som ex denim, canvas eller kraftigare vävda bomullstyger. Det är angivet storlek på våra knappar så du kan hitta den tryckknapp som passar bäst till ditt projek. Ju större tryckknapp desto kraftigare tyg. Det betyder att de större tryckknapparna är bra till projekt  som förkläde, jackor och fickor eller som knäppning på en väska. Arbetar du däremot i jersey och liknande tunna tyger kan du använda de vanliga tryckknapparna. Det kan ex vara till haklappar och sängkläder. När du använder tryckknappar kan du vika tyget dubbelt eller i tre lager när du monterar tryckknapparna så håller det bättre. 

Använd rätt verktyg

En tryckknapp består av fyra delar och ska inte sys fast. Du monterar dem med en hammare eller sätter i dem med en tång om det finns. 

Först gör du ett litet hål där tryckknappens översta del ska placeras. Du gör enklast hålet mot ett underlag som tål att få märken som ex en träskärbräda. Sedan placerar du delen som sitter mot ovandelen och slår ihop dem med en hammare. Sedan gör du hålet till underdelen på samma sätt.

Följ beskrivningen  på förpackningens baksida eller se vår video hur du ska gå tillväga.

Till några av våra tryckknappar följer det med verktyg för att montera knapparna, till andra ska du själv ha en hammare och tång för att montera. Var uppmärksam på det när du köper tryckknappar så att du inte saknar något till ditt projekt. ​​​​​​​

Ett gott råd! 

Det är alltid bra att förstärka med mellanlägg på baksidan av tyget där tryckknappen ska sitta då tyget blir lite lösare för varje gång du öppnar och stänger dina tryckknappar. Mellanlägget ska strykas på innan du monterar tryckknappen. Se videon.  

Gör alltid först en test innan du monterar din tryckknapp på ditt färdiga projekt.​​​​​​​

Om du har frågor om verktyg till tryckknappar eller val av tryckknapp är du givetvis alltid välkommen att fråga i våra butiker eller kontakta vår Kundservice. De är alltid redo att ge dig goda råd och vägledning.​​​​​​​