CREATIVE GUIDES

Kom igång

Få en nybörjarguide för att starta ett KREA-projekt

Datum: 2020.09.29
Läs in: 3-4 min.

Det är roligt att sy sina egna kläder m.m. men du kanske behöver en hjälpande hand för att komma igång? För nybörjaren finns det nämligen några saker som är bra att tänka på före och under den kreativa processen.

SÄTT IHOP DITT EGET STARTKIT

Se till att du har all utrustning innan du sätter igång. Hos oss hittar du allt du behöver till ditt hemgjorda startkit:

1. Skräddarkrita. Används för att rita upp mönster på tyget innan det klipps till samt för att markera insnitt, hack och annat.

2. En liten trådsax. Den är bra att ha när du ska klippa bort överflödig tråd under projektets gång.

3. Synålar. Använd spetsiga nålar när du syr för hand. Det är mycket enklare och du undviker att skada tyget.

4. Tråd. Køb kvalitetstråd, da en billig nemt kan knække midt i processen.

5. Ett måttband. Ett måttband är ett absolut måste när du ska ta kroppsmått och mäta upp tyg.

6. En skräddarsax. Det är viktigt med en bra skarp sax när man klipper i tyg. Tänk på att aldrig använda saxen till något annat än tyg eftersom eggen då förstörs.

7. En sprättare. En sprättare är ett viktigt verktyg, för du kommer att ångra dig och göra fel under arbetet med dina projekt, och det måste det finnas utrymme för.

8. En skräddarlinjal, eftersom den är mer användarvänlig än en vanlig linjal.

9. Symaskinsnålar. Välj alltid en nål som passar tyget. Om fel nål används kan tyget i vissa fall förstöras. Gör det också till en vana att lägga tillbaka nålarna i förpackningen efter användning så att du inte blandar ihop dem.

Must haves

VÄLJ EN BRA NYBÖRJARMASKIN

Fullända ditt startkit med en bra symaskin. Du bör välja en nybörjarmaskin med få men användbara funktioner som du snabbt lär dig så att du kan sätta igång och sy. Låt dig därför inte frestas av avancerade maskiner med ett virrvarr av funktioner. Som nybörjare är det klokt att ta det lite lugnt i början. Testa gärna flera olika modeller innan du bestämmer dig så att du vet vilken som känns bäst att jobba med. Så småningom kan du uppgradera till en mer avancerad modell. Alla våra symaskiner hittar du på STOFFOCHSTIL.se.


LYCKAS MED MÖNSTER

När du ska börja sy är det viktigt att du väljer enkla projekt så att du inte blir frustrerad innan du ens har börjat. På så sätt blir det mycket lättare att komma i mål. Välj gärna något av våra EASY-mönster, som tydligt guidar dig genom allt från t-shirts till skötväskor och sängkläder. Ta god tid på dig att läsa igenom sömnadsbeskrivningen så att du vet i vilken ordning de olika delarna ska sys, och numrera samtidigt alla mönsterdelar så att du får tydlig överblick. Genom att läsa igenom sömnadsbeskrivningen noggrant lär du också mängder av facktermer som är bra att ha koll på i både det aktuella projektet och alla efterföljande projekt. Med våra EASY-mönster kan du testa att sy i många olika typer av tyg – allt från stretchtyger till fasta vävda tyger – vilket är en väldigt bra erfarenhet inför din fortsatta resa genom sömnadsvärlden.


TA TID PÅ DIG

Lova oss att du tar god tid på dig när du syr. Det tar nämligen tid, och det är också det som är så fantastiskt med det. Du får nämligen möjlighet att gå in i en helt egen värld, ägna dig helt åt kreativt skapande och vara helt och hållet i nuet. Dina första projekt blir säkert inte perfekta, och det ska de inte heller vara. Ha tålamod och var öppen för att göra fel och lära dig nya saker varje gång du sätter dig vid symaskinen. Då har du goda förutsättningar att skapa massor av kreativa sömnadsprojekt och bli bättre och bättre för varje dag.