CREATIVE GUIDES

Textilfärg med teknik

Datum: 24.02.21
​​​​​​​Läs in: 3-5 min.

Gör fantastiska kreationer med vår textilfärg. Få inspiration till hur du kommer igång med att designa dina egna tyger.  

Textilfärg ger så många roliga möjligheter för att skapa kreativa projekt i alla regnbågens färger. Vi har ett stort utbud av fina textilfärger som du kan använda till de flesta av våra tyger. Om du inte hittar den färg du vill ha så kan du enklet blanda färgerna.  

Skapa fantastiska kontraster med färg på ljusa och mörka textilier

Med Javana textilfärg från Kreul får du en fantastisk färg som du kan använda på både ljusa och mörka textilier som ex bomull och material blandat med max 20% syntetiska fiber. Färgen framträder vädligt skarpt och konsistensen är krämig och enkel att arbeta med.  

OBS Om du ska använda ett tyg med stretch så rekommenderar vi däremot att du använder vår Softtex textilfärg

Du kan måla vackra motivr på dina bomulls-T-shirts antingen efter egen design eller med en schablon. Använd en pensel, en stöppelsvamp  eller något liknande för att skapa de fina effekterna du önskar. Om du blandar ex en mörk- och en ljusgrön färg kan du göra nyanser på ditt motiv. Du kan ev använda vår svarta tusch för att göra fina bilder med en fin spets på 1-2 mm. Eller så kan du använda vår självraderande markeringspenna som alltså försvinner av sig själv inom 4-6 dagar eller vid tvätt. Tänk på att du inte får stryka på det som är ritat med denna penna. Då fixeras den nämligen.

Med textilfärg till mörka textilier kan du dekorera ett par mörka jeans med fantastiska kontraster och skuggor. Eller skriva ett unikt statement.

Vi rekommenderar dig att alltid tvätta dina tyger innan du börja att arbeta med färgerna.

Når du är klar med ditt motiv ska det torka genom att du stryker på det i ca 5 minuter på bomullsinställningen. Stryk inte direkt på motivet utan lägg en strykduk över. När färgen har torkat är den tvättbar och ljustålig.

Du tvättar ditt projekt med avigsidan ut i 40 grader.

Dip-dye med textilfärg

Här har vi hämtat inspiration från batikfärgens dip-dye teknik när vi färgat ett par kuddtofsar. I exemplet har vi gjort en tofs med vår Gratis DIY 100000197 i ren ull. Till detta projekt behöver du:

  • Textilfärg
  • Målartejp
  • Rörpinne

Gör en tofs i den längd du önskar till vår kudde. Fäst målartejp runt om tofsen upptill så att den blir helt täckt. Blanda nu textilfärg med vatten (se mängd i bruksanvisningen) och rör runt. Här har vi använt färgerna: brun, lila och röd.

Doppa ner tofsen och se till att den suger åt sig ordentligt av färgen. Undvik att tvätta projektet när det är färdigt. Voilá … du har de färdiga tofsarna ❤

Stänk med textilfärg

Denna teknik är enkel men kräver en stor yta och ett bra underlag. Här tar du nämligen ditt tyg eller klädesplagg och lägger ut det plant eller hänger det på en plats med gott om plats runt om. Nu doppar du din pensel eller svamp i textilfärgen. Ta på mycket färg.

Kasta/skvätt mot ditt tyg. Ju närmare du står när du stänker desto kraftigare och tätare blir dina stänk. Om du stänker från lite avstånd får du ett mindre tätt och mer utspritt resultat. Du kan även använda vår sprayflaska med pump så får du mer kontroll på resultatet. Sprayflaskan är väldigt enkel att använda. Pumpa ett par gånger - och spraya.

Du kan experimentera med sprayflaskan lite först på ett papper för att hitta rätt teknik och din egen stil och stänktäthet innan du börjar på tyget.  

Var kreativ med andra tekniker

När du arbetar med textilfärg kan du använda många andra tekniker. The sky is the limit!

Du kan använda en potatis, svamp eller en hopknycklad trasa. Doppa i textilfärgen och tryck mönstret på ditt tyg.  

Det är nästan terapeutisk att se fina mönster och vackra färger växa fram på ditt projekt. Så vilken teknik väljer du?

Släpp lös fantasin

Det fantastiska med textilfärg är att du får många möjligheter att leka fritt med din kreativitet. Testa nya tekniker, gör roliga mönster och fina motiv.

Du kan även måla med vår textilfärg på vår fantastiska PAPFAB. Dekorera ex en korg, väska och andra kreationer i PAPFAB som du vill sätta din egen prägel på.

Släpp bara lös fantasin!


Om du vill ha mer inspiration kan du ta en titt på vårt Instagramkonto @Stoffstil. Här hittar du massor av videos och bilder med spännande idéer.