CREATIVE GUIDES

Visuell själ med passion för blommor

5 frågor till Karen från bloom k

Datum: 30.10.20
Läs in: 2-3 min.

I Herning finns ett mycket speciellt hus från 1938, som utgör ramen till många av bilderna i denna idébok. För två år sedan köpte blomsterdekoratören Karen Kirkegaard och hennes lilla familj den arkitektritade herrgården och inredde den vackert med massor av färger, återvunnet guld och fullt fokus på att bevara de ursprungliga detaljerna. Vi har talat med Karen om kärleken till det unika huset och hur hennes stora passion för blommor återspeglas i hennes känsla för inredning.

VAD FÖLL DU FÖR I HUSET?

Jag föll definitivt för dess historia. Huset byggdes som en privat bostad i anslutning till en busskarossfabrik strax före andra världskriget. Nästan allt ser ut som det gjorde när andra världskriget bröt ut. Den vackra trappan i vardagsrummet, de bombastiska dörrkarmarna, trägolven och de vackra fönstren med glasmålningar – du kan verkligen känna att man fattat beslut med hjärtat här, och att inga standardlösningar har gjorts. Tänk bara på alla skor och klackar som har gått fram och tillbaka på golven, och alla samtal som har ägt rum. Det är fantastiskt.

HUR SKULLE DU BESKRIVA DIN INREDNINGSSTIL?

Vi har försökt att bevara stilen och vill nog beskriva den som vintage med en modern twist – eller bara slumpmässigt modern. Många av möblerna och konsten här kommer från min mans barndomshem eller second hand, så det finns väldigt få nya saker. Jag älskar saker som har en historia, och vi omger oss bara med de färger vi gillar.

VAR KOMMER DIN KREATIVITET IFRÅN OCH VAR HITTAR DU NY INSPIRATION?

Jag äger min egen botaniska trädgård, bloom k, och har arbetat med blommor i många år på alla möjliga sätt. Jag tror utan tvekan att min känsla för form och färg kommer därifrån, och jag söker visuell inspiration i allt från möbeltrender till skogen. Även om jag naturligtvis är intresserad av trender och nya sätt att kombinera saker känner jag mig inte beroende av modet. Min stil handlar mer om tillfälligheter – om saker som fångar mitt öga och som jag kan se passar i huset.

VAD FÅR DU UT AV ATT VARA KREATIV GENOM BLOMMOR?

Blommor verkar bara vara ett naturligt uttryckssätt för mig. Precis som att jag kan bli väldigt glad av att titta på en ny bild som vi har hängt upp i huset, får jag varje dag en enorm tillfredsställelse genom mitt arbete, eftersom jag är så fascinerad över vad man kan åstadkomma genom natur och botanik. Det är superspännande att snöa in sig på material, skulpturala former och fönsterkonstruktioner, och vi utvecklar ständigt nya idéer att prova på.

HAR DU NÅGRA BRA INREDNINGSTIPS?

Jag tycker det är supersnyggt att blanda gammalt och nytt eftersom det gör hemmet riktigt personligt. Att välja olika strukturer och ytor ger också stor effekt. Då kan man till exempel ha möbler i både trä och blankt stål och samtidigt få in lite textil, så som sammetsgardiner eller liknande. När det gäller blommor ska man inte vara så noggrann när man sätter ihop en bukett, och sedan ska man låta dem stå och torka i sina vaser. Det är så häftigt att bevara blommorna och se dem ändra form och färg – deras många livsfaser är verkligen fascinerande.